Pokličite nas
+386 3 839 04 30
Pišite nam
info@rihter.si
Delovni čas
Pon - Pet 7.00 - 15.00

Pasivne hiše

Pasivna hiša Rihter

Pasivna hiša (PH) združuje vsa najnovejša znanja in izkušnje s področja projektiranja in gradnje stavb.

Nastala so v zadnjem obdobju, kot plod številnih raziskav na področju učinkovite rabe energije v stavbah in zahtevah ljudi po ugodnem načinu bivanja. Standard pasivne gradnje je uvedel merila gradnje, ki bistveno presegajo splošne standarde in pravilnike gradnje.

Pasivna hiša je tako trenutno najboljši približek razmerja med vloženo energijo, ki pa žal še vedno minimalno obremenjuje okolje in kvaliteto bivanja, ki jo sodoben človek pričakuje od svoje hiše. Da bi se tako grajene hiše lahko ločevale od navadnih objektov tudi za te zgradbe obstajajo pravila, kriteriji, ki so bistveno strožji, kot pa kriteriji za gradnjo po trenutno veljavni zakonodaji.

Kriteriji porabe energije za pasivne hiše:

  • ogrevanje £ 15 kWh/m2a,
  • električna energija £ 18 kWh/m2a,
  • poraba skupne primarne energije £ 120 kWh/m2a.

Toplotne izgube pa ne smejo presegati 10 W/m2 ogrevane površine in izmerjena nekontrolirana izmenjava zraka n50£ 0,6 h –1.

 Pasivna hiša mora biti dobro načrtovana

Za dosego navedenih visokih kriterijev in uvrstitev hiše v skupino pasivnih hiš je potrebno dosledno upoštevati številne naravne zakonitosti, lastnosti vgrajenih materialov, dobro načrtovanje in še posebno dobro izgradnjo. Pri načrtovanju in izračunavanju energetske bilance objekta si pomagamo s programom PHPP, ki dosledno upošteva vse notranje in zunanje vire, lokacijo, lego in obliko objekta, ter zunanji ovoj hiše.

Zunanji ovoj hiše je tako najpomembnejši del stavbe saj ravno na ovoju stavbe prihranimo največ izgubljene energije. Pasivna hiša ima tako od povprečno grajene 30 let stare hiše vsaj 10 krat boljšo izolativnost in posledično toliko manjšo porabo energije.

Želite informacije iz prve roke? Pošljite povpraševanje!

Veliko damo na zadovoljsto naših strank, zato lahko naš odgovor pričakujete v najkrajšem možnem času.